Wybór lokalizacji zakładu przetwórstwa owoców w oparciu o czynniki lokalizacji przedsiębiorstw
Wyboru lokalizacji zakładu przetwórstwa owoców dokonano w oparciu o następujące czynniki lokalizacji:
a) baza surowcowa – główny surowiec, jakim są owoce musi być zlokalizowany w pobliżu zakładu. Owoce bowiem łatwo ulegają obiciu, gniją, tracą na swych walorach smakowych i odżywczych jeśli przewozi się je zbyt długo. Pobliskie położenie uprawy owoców gwarantuje zaś pełne utrzymywanie wysokich właściwości. To zdecydowanie najbardziej istotny czynnik, który wpłynął na wybór lokalizacji naszego zakładu.
b) dostęp do wody – lokalizacja zakładu w pobliżu wody jest niezwykle istotna. Woda nie tylko wchodzi bowiem w skład produktów tworzonych przez zakład, ale również służy do mycia i płukania. Stałe dostawy wody z pobliskich terenów są więc niezbędne. Obniżają one koszty produkcji.
c) zasoby pracy – siła robocza to niezwykle ważny element procesu produkcji. Zakład potrzebuje kierowców, kontrolerów jakości, pracowników produkcyjnych, ekspertów ds. marketingu etc. Zakład przetwórstwa owoców musi być zatem zlokalizowany w okolicy oferującej duży zasób siły roboczej – zarówno osób z wykształceniem średnim jak i wyższym.
Dodaj komentarz